Organisation – groepsactiviteiten en huren

Bedrijven, organisaties en verenigingen die kanoën, kajakken of een vergelijkbare watersport als zogenaamde laagdrempelige groepsactiviteit aanbieden kunnen (net als bij het verhuren van materialen zoals een kano) dit onder bepaalde omstandigheden zonder meevarende begeleiding aanbieden.

Creëren van een juist werkomgeving
Een bij Kayak Level aangesloten Organisation zorgt ervoor dat groepsactiviteiten en verhuur waarbij geen voortdurende begeleiding noodzakelijk aanwezig hoeft te zijn op veilige en verantwoorde wijze plaats kunnen vinden.

Instructor assistentie
Voor het vaststellen wat de risico’s zijn en hoe deze wel- of niet op verantwoorde wijze opgeklost kunnen worden is de expertise van een Instructor noodzakelijk. Alleen een Instructor is bevoegd om een draaiboek op te stellen. Hij/zij dient er zich van bewust te zijn dat dit een zeer verantwoordelijke klus is. Over het algemeen is de kennis en eigenvaardigheid van een deelnemer aan groepsactiviteiten en bij het huren van materiaal niet voldoende om op hoog niveau en specifiek gericht verhoogde risico’s te kunnen inschatten. Het ongewenst in aanraking komen met een kei zal voor iedereen wel duidelijk zijn. Het kunnen inschatten of je voor een gevaarlijk liggende omgevallen boom in het water langs kan peddelen ligt veel moeilijker.

Doorontwikkelen verhoogd de kwaliteit
De Organisation doet er verstandig aan om een draaiboek door zoveel mogelijk verschillende mensen te laten gebruiken. Ook een second opinion van een tweede of derde Instructors is aan te raden. De kwaliteit van een draaiboek kan hierdoor vergroot worden.

Met betrekking tot het schrijven van draaiboeken staan bij Instructors en Organisations Kayak Level regels en adviezen beschreven.